• Turkce
  • English (United Kingdom)

Dünya Türk Forumu'nda Mardin Konuşuldu

There are no translations available.

AK Parti Mardin Milletvekili Yüksel: Mardin'in Ruhu Türkiye'nin Ruhudur.
Haber: Dünya Türk Forumu'nda Mardin Konuşuldu
Türkiye'nin ruhu da gelecekte uluslararası düzenin ruhunu, merkezini teşkil ediyor. İşte bu ruh; Mardin'in ruhu; Türkiye'nin ruhu kadim kültürden evrensel kültüre geçişte de kilit rol oynamaktadır.

Mardin Milletvekili Yüksel, Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi TASAM tarafından düzenlenen Dünya Türk Forumu'nda Mardin'i anlattı.

"Türk Konseyi, Türk Diasporası ve Sosyoekonomik İş Birliği" ana teması üzerine odaklanılan forumda Türk Kültür Alanı: Kültürel Farklılıktan Kültürlerarası Diyaloga Mardin Örneği'ni anlatan Yüksel hem memleketi hem de Seçim bölgesi Mardin'i tüm Dünya'dan ve ülkemizden foruma katılan pek çok katılımcıya anlattı.

Yeni Ortadoğu düzeninin, yeni evrensel düzenin yeni uluslararası düzenin ruhunu merkezini teşkil edecek 4 ilkeyi Mardin'in Dünya'ya tanıttığını belirten Yüksel; yeni düzenin içselleştirici, katılımcı, sentezci ve eşitlikçi bir düzen olduğunu vurguladı.

Yüksel yaptığı konuşmada şu noktaları vurguladı:

Kültürel Farklılıktan Kültürlerarası Diyaloga Mardin bence en iyi örneği sunmaktadır. Mardin bir kere tarihi derinliği ifade etmektedir. Mardin'im, memleketim, köklerimin bulunduğu yer felsefi ve güçlü bir düşünsel arka planı ifade etmektedir, burası kadim kültürden evrensel düzene geçişte tüm Dünya'ya örnek bir şehirdir.

İşte yeni Ortadoğu düzeninin, yeni evrensel düzenin yeni uluslararası düzenin ruhunu merkezini teşkil edecek 4 ilkeyi Mardinimiz dünyaya tanıtıyor:

Bu düzen içselleştirici, katılımcı, sentezci ve eşitlikçi bir düzen. Yeni düzen; 'içselleştirici' bir düzen olmak zorundadır, dışlayıcı değil. Hiçbir ülkeyi, hiçbir kıtayı, hiçbir milleti, rengi dışlamamalıdır. İçselleştirici bir düzenin şartı bütünleştirici bir kimlik kurabilmektir.

Yeni düzen 'katılımcı' olmak zorunda. Yani bu düzenin unsurları olacak olanlar, aynı Mardin şehri içinde farklı unsurlar nasıl bir etkileşim içinde birlikte yaşayabilmişlerse uluslararası sistem de ancak ve ancak katılımcı olduğu zaman yaşayabilir.

Yeni düzen 'sentezci' olmak zorunda. Tek boyutlu, tek renkli düzenler yaşayamazlar. Zaten düzen dediğiniz şey, birçok rengi bir araya getirdiğinizde bir anlam ifade eder. Bizim hedefimiz, insanlığın birçok birikimini bir araya getiren, onları bir sentez, bir harman halinde gören yeni bir felsefi yaklaşımın sözcüsü olmak ve bu felsefi yaklaşımı her alana yansıtmaktır.

Ve son olarak, yine bu evrensel düzenin kadim kültürden alması gereken bir başka ders, insanoğlu'nun eşitliğine dayalı bir yaklaşım benimsemesi. yeni düzen insanoğlu'nun eşitliğine dayalı bir yaklaşım benimsemeli. Farklılaşmalara değil, kutuplaşmalara ve hiyerarşik düzenlere değil, insan olması dolayısıyla herkese değer veren ve herkesin geleceğini bu çerçevede birbiriyle etkileşerek ama birbiri üzerinde hükmedici ve belirleyici bir güç kullanmadan yönlendirebileceği bir gelecek.

İşte bu geleceği biz Mardin'de 4 T vizyonumuzla- tarih, turizm, ticaret ve tarım vizyonumuzla kuracağız. İşte bu Güzel Mardin için bizler Türkiye'nin dört bir yanında hatta tüm Dünya'da Mardin'e hizmet için buluşuyoruz, Mardin'i konuşuyoruz, Mardin'in Kalkınma Vizyonunu hemşerilerimizle, hem siyasetçiler, hem akademisyenler, hem sivil toplum kuruluşlarımız, hem de iş adamalarımızla beraber çiziyoruz.

Prof. Dr. Nevzat YALÇINTAŞ'ın yönettiği oturumda Milletvekili YÜKSEL'in yanı sıra Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof. Dr. İlber ORTAYLI, Yazar Dr. Metin ERİŞ, Mardin Artuklu Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim ÖZCOŞAR ve Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Engin SARI Kültürel Farklılıktan Kültürlerarası Diyaloğa Mardin Örneği'ni masaya yatırdılar.
http://haberler.com/dunya-turk-forumu-nda-mardin-konusuldu-2337726-haberi/
dtfkeo
  • Turkce
  • English (United Kingdom)