• Turkce
  • English (United Kingdom)

'Dünya Türk Forumu' başladı

There are no translations available.

TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanvekili Yusuf Ziya İrbeç, Türk dünyasının, hoşgörüye ve insan sevgisine dayalı öz medeniyetinden ilham alarak, hep birlikte, bulunduğu coğrafyada barışa katkı sağlayacağına inandığını kaydetti.

Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) tarafından, Başbakanlık Tanıtma Fonu, TİKA, Azerbaycan Diaspora Bakanlığı, Mardin Valiliği ve Bağcılar Belediyesi ile çok sayıda kurum ve sivil toplum kuruluşunun desteğiyle düzenlenen ''Dünya Türk Forumu'' Grand Cevahir Oteli Kongre Merkezi'nde başladı.

''Türk Konseyi, Türk Diasporası ve Sosyoekonomik İş Birliği'' gündemiyle toplanan forumda konuşan Yusuf Ziya İrbeç, aralarında dil ve kültürlerinde fazla ayrılık olmayan Türk topluluğunun nüfusunun 250 milyonu aştığını ve etkili hale gelmeye başladığını söyledi. Türkiye ile Türki Cumhuriyetler arasındaki ilişkinin en önemli niteliğinin paylaşılman ortak değerler olduğuna işaret eden İrbeç, söyle konuştu:

''Türk dünyasının, hoşgörüye ve insan sevgisine dayalı öz medeniyetinden ilham alarak, hep birlikte, bu coğrafyada barışa katkı sağlayacağına, 'Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamentoları Asamblesi'nin de ortak meselelere çözüm bulacağına, ülkeler arasında yakınlaşma ve gönül bağının güçlenmesinde etkili olacağına inanıyorum. Türk ve Türk dili konuşan ülkeler, Avrasya'daki sorunlara aynı hassasiyetle yaklaşmaktadır. Dünya yeni bir döneme girmektedir. Siyasi alanda olumlu-olumsuz gelişmeler tüm ülkeleri etkilemektedir. Bu nedenle iş birliğimizi, görüşmelerimizi özellikle artırmalıyız.''

-AZERBAYCAN DİASPORA BAKANI İBRAHİMOV-

Azerbaycan Cumhuriyeti Diasporadan Sorumlu Devlet Bakanı Nazım İbrahimov da Azerbaycan'ın ve tüm Azerilerin Türk dünyasının birliğine önem verdiklerini dile getirerek, ''Dünyada bulunan tüm Türklerin bir araya gelmesi için elimizdeki bütün imkanları ortaya koymaktayız'' dedi.

Azerbaycan'da, dünyadaki Türk topluluklarının bir araya gelmesi için çok geniş çaplı toplantılar gerçekleştirildiğine işaret eden İbrahimov, ''Türkiye ve Azerbaycan devlet büyükleri arasında '2 devlet, tek millet' denir. Bu söze benzer şekilde, biz de tek bir milletin diasporası olmak için dünya çapında girişimlerimizi sürdürüyoruz ve Türk dünyasının sesini duyurmak için yaptığımız faaliyetler başarılı oluyor. Bu konuda Azerbaycan çok geniş faaliyet gösteriyor'' şeklinde konuştu.

Toplantıya, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli adına katılan İzmir Milletvekili Şenol Bal da demokrasi için bölgesel birliklerin önem kazandığını, Türk dünyasının, iktisadi, sosyal, kültürel ve stratejik alanlarda birlik sağlaması halinde sağlıklı ve güçlü bir birlik haline geleceğini anlattı.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu adına toplantıda bulunan Balıkesir Milletvekili Hüseyin Pazarcı da partisinin, tüm dünyadaki Türklerle ilgili olduğunu, Balkanlar'da ve dünyanın diğer bölgelerinde yaşayan tüm Türklerin, bulundukları ülkelerin vatandaşlarıyla eşit haklara sahip olarak güven içinde yaşamalarını sağlamanın hedefleri arasında bulunduğunu söyledi.

-''ANA UNSUR TOPLUMLAR ARASINDAKİ İLİŞKİLER''-

TASAM Başkanı Süleyman Şensoy, merkezin çalışmalarından sözederek, pek çok akademik yayının yanında internet ortamında bir ana ve 12 yan siteyle Türk dünyasındaki gelişmeleri, konuya ilişkin bilgi ve duyuruları ilgililere ulaştırdıklarını belirtti.

Türk dünyası gibi kapsamlı bir alana yönelik sadece tek bir merkezin çalışmasının yeterli olmayacağını bildiklerini, bu alanda çalışan kardeş kuruluşlarla da iş birliği içinde faaliyet gösterdiklerini vurgulayan Şensoy, ''Türk Dili Konuşan Ülkeler İş Birliği Konseyi'' kurulmuş olmasının da önemli bir adım olduğunu söyledi.

Şensoy, ''Burada devletin ortaya koyduğu irade çok önemli ama bu birliklerin başarılı olabilmesinin ana unsuru toplumlar arasındaki ilişkilerin ne kadar geliştirileceğiyle ilgili'' dedi.

Türk diasporasına da değinen Şensoy, diaspora mensuplarının bulundukları ülkelerde en saygın kişi ve kurumlar olması gerektiğini, onların itibarlı olması durumunda Türkiye'nin gücünün aynı oranda artacağını vurguladı.

Türk Konseyi Genel Sekreteri Büyükelçi Halil Akıncı da Eylül ayında kurulan ve genel sekreterliğine getirildiği Türk İş Birliği Konseyi'nin henüz kurumsallaşmadığını ancak tüm Türk toplumlarını bir araya getirmeyi amaçladıklarını anlattı.

-FORUM-

Dünya Türk Forumu'nda gerçekleştirilecek oturumlarda, ''Küresel ve Bölgesel Sorunların Türk Dünyasına Yansımaları'', ''Türk Dünyasında Sivil Toplum Kuruluşları ve Sivil Toplumun Gelişimi Önündeki Sorunlar'', ''Eğitim-Bilim-Kültür Alanında İş Birliği ve Türk Sivil Toplum Kuruluşlarının Rolü'', ''Yabancı Düşmanlığı, Sosyal Dışlanma ve Türk Diasporası'', ''Türk Kültürünün Kurucu Ögeleri: Bütün İnsanlık İçin Bir Evrensel Değer Projemiz Var mı?'' ''Türk Kültür Alanı: Kültürel Farklılıktan Kültürel Diyaloğa'', ''Sözde Soykırım'', ''Türk Diasporasıyla İş Birliği'', ''Türk Kültür Alanı': Mardin Örneği'' başlıkları tartışılacak.

Forum, yarın gerçekleştirilecek ''Sosyoekonomik İş Birliği Konusunda Mevcut Durum, Yeni İş Birliği Alanları ve Kurumsallaşma'' başlıklı kapanış oturumunun ardından sona erecek.
 

http://www.timeturk.com/tr/2010/10/21/dunya-turk-forumu-basladi.html
dtfkeo
  • Turkce
  • English (United Kingdom)