• Turkce
  • English (United Kingdom)

'Dünya Türk Forumu' sona erdi

There are no translations available.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) eski Başbakanı Hakkı Atun, sadece Kıbrıs halkının değil, Türkiye Cumhuriyeti'nin de garantör devlet olarak haklarının korunabilmesi gerektiğini belirterek, ''Aksi halde, Türkiye'nin güney suları Ege'leşecek'' dedi.

Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) tarafından, Başbakanlık Tanıtma Fonu, TİKA, Azerbaycan Diaspora Bakanlığı, Mardin Valiliği ve Bağcılar Belediyesi ile çok sayıda kurum ve sivil toplum kuruluşunun desteğiyle Grand Cevahir Otel'de düzenlenen ''Dünya Türk Forumu'' sona erdi.
''Yabancı Düşmanlığı, Sosyal Dışlanma ve Türk Diasporası'' gündemiyle toplanılan forumda konuşan Hakkı Atun, KKTC'nin çektiği acıların ''Karanlık dönemi'' hatırlattığını belirterek, 103 köyün göçe zorlandığını ve 25 bin göçmenin devletsiz bırakıldığını kaydetti.

''O dönemlerde imdadımıza Türkiye yetişmişti'' diyen Atun, Türk Kızılayının yardımlarıyla halkın ayakta tutulduğunu, bu yardımlara ise gümrük uygulandığını ifade etti.

Atun, günümüzde de yapılan anketlerde hiçbir şeyin değişmediğinin belgelendiğini anlatarak, insan haklarına ve haysiyetine aykırı uygulamaların ve düşmanlığın halen devam ettiğini kaydetti.

Türkiye Cumhuriyeti'nin desteğiyle 1974 yılından sonra altyapı çalışmaları ve yatırımların süregeldiğini belirten Atun, ''Avrupa Birliği yöneticileri, referandumda 'Evet' denilmesi halinde ambargoların kalkacağını söyledi, ancak buna uyulmadı ve daha dün Avrupa Parlamentosu Serbest Ticaret Tüzüğü'nün uygulamasına set çekmiştir. Bunun olmayacağını, Rum tarafının 'evet' demedikçe bunun uygulanamayacağını söylediler'' diye konuştu.

-''TÜRKİYE'NİN GÜNEY SULARI DA EGE'LEŞECEK''


Kıbrıs halkının, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile müzakereleri en olumlu şekilde devam ettirmeye çalıştığını ifade eden Atun, ''Sadece Kıbrıs halkının değil, Türkiye Cumhuriyeti'nin de garantör devlet olarak haklarının korunabilmesi gerekir. Aksi halde Türkiye'nin güney suları da Ege'leşecek'' dedi.

Hakkı Atun, Türk dünyasından anlayış ve destek beklediğini belirterek, Rum tarafının kendisine yakın ülkelerden destek aldığı gibi Kıbrıs'ın Türk tarafının da Türk dünyasını arkasına almayı hak gördüğünü kaydetti.

Haccettepe Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Erdoğan da Thilo Sarrazin'in ''Almanya Batıyor mu?'' kitabında ırkçı söylemlerde bulunduğunu ve kitabın iki haftada 1 milyon satışa ulaştığını ifade etti.

Erdoğan, yapılan araştırmalarda Sarrazin'in halktan yüzde 90 destek gördüğünü ve bunu korku verici bulduğunu belirterek, bu desteğin psikolojik bir sorun olduğunu söyledi.

Almanya'daki Türklerin entegre olmamasından şikayet edildiğini anlatan Erdoğan, 3-4 milyonluk bir nüfusun ülke içinde sorun yaratmadan yaşamasının göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtti.

''Tablo içindeki olumsuzluklar, uyumsuzlukla suçlanmayı gerektirmiyor'' diyen Erdoğan, Batı toplumlarının her geçen gün içine kapanık hale geldiğini söyledi.
 

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1043691&title=dunya-turk-forumu-sona-erdi

dtfkeo
  • Turkce
  • English (United Kingdom)